A) Kamu Gözetimi Muhasebe ve Denetimi Standartları Kurumu'na (KGK) uygun bağımsız denetim hizmetleri sunmak, raporlar hazırlamak.
30 Kasım 2022 tarihli ve 32029 sayılı Resmi Gazete’de “Bağımsız Denetime Tabi Şirketlerin Belirlenmesine Dair Karar (Karar Sayısı: 6434)” yayımlandı.
Hatırlanacağı üzere, hangi şirketlerin bağımsız denetime tabi olacağına ilişkin ölçütler ilk kez 23 Ocak 2013 tarihli R.G’de yayımlanan 2012/4213 sayılı Karar ile belirlenmiş ve bu ölçütler 2014, 2015, 2016 ve 2018 yıllarında yeniden belirlenmiştir.
Bu Karar ile söz konusu ölçütler 1.1.2023 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere, aşağıdaki şekilde bir kez daha belirlenmiştir.
2023 Yılında Bağımsız Denetime Tabi Şirketler
Bağımsız denetime tabi olmanın genel ölçütleri
Aşağıda ayrıca belirtilen şirketler dışında kalan ve aşağıdaki üç ölçütten en az ikisinin eşik değerlerini art arda iki hesap döneminde aşan şirketler bağımsız denetime tabidir.
- Aktif toplamı 75 milyon Türk Lirası (Bir önceki Kararda 35 milyon ve üstü Türk Lirası idi).
- Yıllık net satış hasılatı 150 milyon Türk Lirası (Bir önceki Kararda 70 milyon ve üstü Türk Lirası idi).
- Çalışan sayısı 150 kişi (Bir önceki Kararda da 175 ve üstü idi).
Aşağıdaki linkten bağımsız denetime tabi olan firmalara ilişkin daha detay bilgiye ulaşabilirsiniz.
Bağımsız Denetime Tabi Şirketlerin Belirlenmesine Dair Karar (Karar Sayısı: 6434)
B) Türk Ticaret Kanunu kapsamında denetim hizmetleri sunmak, raporlar hazırlamak.
C) Özel amaçlı olarak Türkiye Finansal Raporlama Standartları - Türkiye Muhasebe Standartları (TFRS/TMS)’na uygun raporlar hazırlamak veya isteğe bağlı olarak Büyük ve Orta Boy İşletmeler için Finansal Raporlama Standardı (BOBİ FRS)’ye uygun raporlar hazırlamak.
D) Sermaye Piyasası Kurulu mevzuatına uygun bağımsız denetim çalışmalarında danışmanlık yapmak ve eğitim vermek.
E) Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) mevzuatına uygun bağımsız denetim çalışmalarında danışmanlık yapmak ve eğitim vermek.
F) Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) mevzuatına uygun bağımsız denetim çalışmalarında danışmanlık yapmak ve eğitim vermek.
G) Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) 11/a kapsamında bankaların kredi işlemlerine ilişkin yönetmelik gereği özel amaçlı bağımsız denetim raporunun hazırlanması ve güvence raporu ile "Ek-1" belgesinin hazırlanması.
H) Şirketlerin talep ettikleri Yabancı para varlıkları, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun Kredi Kullandırımlarına İlişkin 24.06.2022 tarihli ve 10250 sayılı kararına istinaden hazırlanması gereken raporun hazırlanması.
I) Küçük ve Mikro İşletmeler İçin Finansal Raporlama Standardı (KÜMİ FRS) kapsamında rapor hazırlanması.